top of page

Projecten

Naamloos_edited.jpg

noordereiland kinderkrant

De allereerste editie van de Noordereiland Kinderkrant is op zondag 19 december 2021 feestelijk gelanceerd op het Burgemeester Hoffmanplein met warme chocolademelk, muziek en natuurlijk alle betrokkenen. Daarna hebben de journalisten de krant ook huis-aan-huis bezorgd op heel het eiland. De krant staat boordevol verhalen, illustraties, interviews, cartoons en een puzzel, gemaakt door acht kinderen die op het eiland wonen. Nieuwsgierig naar de krant? Lees hem via de knop hieronder!

NRC.jpg

Tuinpodium Corona pruf

Met dank aan Kickstart Cultuurfonds wij hebben ons tuinpodium aangepast aan Corona regels

_DSF7620.jpg

Saudade 2020

SAUDADE heeft een eerste ontwikkellaboratorium van drie weken met aansluitend op 16 augustus 2019 een eerste presentatie met dans, muziek, projectie en circusacts bij Tante Nino afgesloten. Drie prachtige scene’s door Laisvi Ochoa, Haike Stollbrock, Clara Rivière, Renzo Navone, Carmen Terol, Ewa Sikorski en Robin Eggers, met Lucho Smit als coach, binnen en buiten, samen zo’n 30 minuten, hebben een basis gelegd om een voorstelling te ontwikkelen.     

 

In een tweede lab in de periode van 24 januari tot en met 6 februari 2020 heeft SAUDADE zich verder ontwikkeld met nu Nina Hitz op Cello en uitgebreid met Maciej Beczek als danser. Dit lab is afgesloten met een presentatie van een scene van 16 minuten in Tante Nino op 7 februari.

 

Er wordt gestreeft SAUDADE weer verder te ontwikkelen. Dit is afhankelijk van verdere financiering en wordt zodra omstandigheden dit weer mogelijk maken, of aanpassingen aan die omstandigheden gevonden zijn, ter hand genomen. 

 
De opzet om een voorstelling op meerdere plaatsen in Rotterdam en daarbuiten te presenteren is vooralsnog niet gehaald. De ontwikkeling van deze voorstelling kost gewoon meer tijd en de haperende financiering heeft een meer soepele planning in de weg gestaan. Toch kunnen we zeer tevreden zijn met het werk dat is gedaan. De basis, interdisciplinaire creatie van podiumkunst is vruchtbaar gebleken. Er is een schat aan choreografisch, musicaal en dramatisch materiaal ontwikkeld. Artiesten van verschillende disciplines zijn uit hun comfortzone gehaald en hebben van elkaar geleerd om ook buiten de eigen discipline als podiumartiest te acteren. Ontwikkeling en presentaties zijn gedocumenteerd met foto- en videomateriaal. Beide labs zijn door het aanwezige publiek als buitengewoon verrassend ervaren. Artiesten en producenten hebben met veel plezier samengewerkt.

Saudade 35.jpg

Saudade 2019

De muziek/dans/circusvoorstelling SAUDADE wil uitdrukking te geven aan een gevoel van verlangen en verlies dat iedereen die zijn of haar vaderland heeft achtergelaten met zich meedraagt. De voorstelling wil nieuwsgierig maken en empathie oproepen jegens degenen die ver van huis en hun geliefden leven. De voorstelling gaat over de makers zelf.

​

De danser/choreograaf Laisvie Ochoa (Bogotá, 1981) en de fluitist/componist Carmen Terol (Valencia, 1989) hebben elkaar bij huiskamerpodium Tante Nino ontmoet en met Nino Purtskhvanidze (Tbilisi, 1955) het plan voor de voorstelling SAUDADE opgevat. Dramaturg en circusartiest Lucho Smit (Rotterdam, 1983) gaat de voorstelling regisseren. SAUDADE wordt in vier weken in juni 2019 met zeven uitvoerende artiesten voorbereid, twee dansers, twee circusartiesten en drie musici (percussie, fluit, cello, elektronica). De première is in september op Tante Nino’s Tuinpodium. Tante Nino, produceert de voorstelling.

​

Het aantal jonge mensen dat uit de hele wereld op het muziek- dans- en circusonderwijs in Nederland afkomt en na afronding blijft is aanzienlijk. De artiesten van deze voorstelling hebben zo’n achtergrond. Hun stem is een verrijking voor ons allemaal. Het begrip saudade heeft persoonlijk betekenis voor alle deelnemers aan het project vanwege de migratieachtergrond die zij hebben. In de voorstelling zijn drie persoonlijke migratieverhalen de leiddraad waarbij saudade het gemeenschappelijke gevoel is. Drie thema’s worden onderzocht: migratie vanwege politieke redenen, migratie vanwege de liefde en migratie op zoek naar een betere toekomst.

​

SAUDADE heeft vijf delen, een inleiding, de drie migratieverhalen en een finale waar de verhalen bij elkaar komen. In de drie verhalen heeft steeds één discipline de overhand, dans, muziek of circus. De voorstelling wordt met collaborative method of creation ontwikkeld.

​

Wij van Saudade zijn op zoek naar partners en podia. Theater Islemunda, CBK-Rotterdam, Charlois aan het Water, Circunstruction, Stichting Feijenoord Kop van Zuid, Verhalenhuis Belvédère, Stichting De Waterkant (Den Haag Westbroekpark) doen al mee.

241037447_4486955518029359_5780673347177989573_n.jpg

Nieuwe Maas Klanken 2018

In 2018 heeft Tante Nino o.a. een concertserie georganiseerd met specifiek Rotterdamse artiesten. Onder de vlag van ‘Nieuwe Maas Klanken’ is per concert een ‘bekende’ professionele Rotterdamse musicus gekoppeld aan een aankomend musicus of een groep van aankomende musici.

​

De artiesten hebben een relatie met zowel Rotterdam als een ander land: ze zijn ofwel van oorsprong buitenlands en nu Rotterdammer, ofwel van oorsprong Rotterdammer en nu wonend in het buitenland. De musici zijn professionals uit het eigen netwerk van Tante Nino, die het leuk vinden op het intieme huiskamerpodium bij Tante Nino te spelen.

Financiële ondersteuning is ontvangen van de Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, Stichting Gilles Hondius Foundation en de Stichting Bevordering van Volkskracht.

Noordereiland ochtend 06-05 29.jpg

Castellers 2017

Tante Nino nodigt 150 Castellers uit Vilafranca del Penedès (Catalonië) uit om met wijk- en stadsbewoners een menselijke toren van acht verdiepingen te bouwen. De filosofie is dat iedereen die wil, mee kan doen. Voor de bouw van de toren zijn mensen in alle soorten en maten nodig.

IMG_6194.JPG

​Of course to America!

The adventure of illegal immigration turns into a lovestory.

Ketevan Kharshiladze as main character

film by Nino Purtskhvanidze & Pieter jan Smit

72min 2009

241037447_4486955518029359_5780673347177989573_n.jpg
tent.jpg

Circus op de kop (blijft nog een droom)

Is niet gelukt op 2018 vanwege de vergunningen i.v.m. veiligheid... 

​

De aanleiding is het 25 jarig bestaan van het Rotterdamse jeugdcircus Rotjeknor in 2018 en laat nou net de Rotterdamse artiest van Galapiat de eerste leerling van Rotjeknor zijn! Dat vieren we in de tweede en derde week van juni 2018. De tent staat twee weken op de kop van het Noordereiland. In de eerste week speelt Rotjeknor met alle 280 artiesten in 14 groepen in de tent, in de tweede week is ruimte gemaakt voor gastprogrammering en wijkactiviteiten. In het weekend op zaterdag 23 en zondag 24 juni is een feestelijke afsluiting met voorstellingen van de Galapiat circusartisten.

bottom of page