top of page

KhKC #77 with Gogita's New Life van Koguashvili

GOGITA’S NEW LIFE (IDFA, 2016) by Levan Koguashvili (1973) is documentary structured and effective as a tragicomedy. His dramatic versality clearly stems from his earlier fiction films as STREET DAYS (IFFR, 2010) and BLIND DATES (2013) that are shown all over the world. Levan shows a high level of compassion with his main characters. We are laughing yes, however, it is not satirizing or poking fun at social conventions, but seriousness of what’s at stake that makes us laugh. Coping with life when you get an almost impossible second chance can be hard.

Summary (IMDb) After 14 years in prison, the time has come for Gogita to return to his normal life. His wishes seem modest enough: a home of his own and then marriage to a nice woman. But who would be interested in a poor farmer and ex-con who still lives with his mother? Then he meets Maka on the internet. She’s not that young anymore, and she’s not the prettiest girl in the world, but she can bake delicious cakes. They’re soon making grand plans without even having met. Gogita’s mother isn’t happy about it. “Why don’t you get yourself a pretty young girl? Maka is too fat!” she exclaims. Some of the brief, commentary-free scenes are purely observational.

Khachapuri Kino Club is an evening with (short) films after sharing a assumptous Georgian diner with tamada and Georgian wine.

Reservation by mail: tantenino@gmail.com; Van der Takstraat 102B, Rotterdam

###

Vrijdag 13 december, 18:00 @ Tante Nino KhKC #77 met Gogita's New Life van Koguashvili

GOGITA’S NEW LIFE (IDFA, 2016) van Levan Koguashvili (1973) is een documentaire die goed door kan gaan voor een tragikomedie. Zijn dramatische veelzijdigheid was ook te zien in zijn fictieve films STREET DAYS (IFFR, 2010) en BLIND DATES (2013) die over de hele wereld worden vertoond. Levan toont een hoog niveau van compassie met zijn hoofdrolspelers. We lachen, dat zeker, maar niet om satire of het de draak steken met sociale conventies. Het is de ernst van de zaak die op de lachspieren werkt. Met het leven omgaan terwijl je een haast onmogelijke tweede kans krijgt, kan heel hard zijn.

Samenvatting (IDFA 2016): Na een verblijf in de gevangenis van bijna veertien jaar moet Gogita zijn leven weer zien op te pakken. Zijn wensen lijken bescheiden: een eigen huisje en dan trouwen met een leuke vrouw. Maar wie zit er te wachten op een arme boer die nog bij zijn moeder woont, een ex-gevangene bovendien? Op internet leert hij Maka kennen. Ze is niet piepjong meer en ook niet moeders mooiste, maar ze kan heerlijke taarten bakken. Al snel maakt het paar, zonder elkaar ooit ontmoet te hebben, grootse plannen. Gogita’s moeder is er niet gelukkig mee. "Zoek toch een mooi, jong meisje. Maka is te dik!" De korte, commentaarloze scenes zijn soms pure observaties, soms gestileerde ingrepen waarin de betrokkenen zichzelf lijken te spelen. Zo ontvouwt zich het tragikomische verhaal van een eenvoudige man en vrouw op zoek naar liefde, in een wereld die hoge eisen stelt. Schetsen van het dagelijks leven op het Georgische platteland, eenzaam vermaak in kustplaatsen en familiediners in Georgische stijl werpen een tedere en humorvolle blik op de gewone Georgische man.

Khachapuri Kino Club is een avond die begint met een uitgebreide Georgische maaltijd met wijn en tafelheer gevolgd door een programma met korte films.

Reserveren: tantenino@gmail.com; Van der Takstraat 102B, Rotterdam.

bottom of page