top of page

KhKC #73 met Ronnie Sluik

Een avond met kunstenaar Ronnie Sluik (English below)

Beste Khachapuri Kino Club vrienden, onze zeer speciale gast is RONNIE SLUIK. Ik herinner me van lang geleden een film in Zaal de Unie Tante (jaja, Off- Screen, 1995?) over een Hollandse Soldaat, vrijwilliger tijdens de Balkanoorlogen in Kroatië, verder een monument voor Marinus van der Lubbe in (Leiden Berlijn en Leipzig, 1993). Ik zie ook wel een zekere verwantschap met Armando. Dit is wat hij zelf zegt: Ronnie is een verteller. Dat doet hij met korte eenvoudige video's die hij zelf liever handelingen noemt. Hij zal onder andere laten zien wat hij gemaakt heeft tijdens zijn verblijven in een berghut in Saksumdal (Noorwegen, 2017) en een jagershuis in Hermsdorf (Duitsland, 2019). Beide werken zijn onmiskenbaar oorlogsverhalen. Maar verhalen met een draai naar onwerkelijkheid ofwel met een verdraaid oog naar ogenschijnlijke realiteit en zeker niet verstoken van humor. De kunstenaar is verder een DHZ man; alles wat er gebeuren moet doet hij zelf, voor of achter de camera. Ondertussen gelooft hij weinig in het nieuw en is meer een verzamelaar van zaken die zijn blijven liggen. Verder staat het principe van alleen maar te werken met wat voorhanden is hoog in het vaandel. Het liefst is Ronnie een eenvoudige verhalenverteller. In Nederland is hij vooral bekend van zijn periode in het kunstenaarsduo Sluik /Kurpershoek die o.a. in de 90er jaren de geschiedenis van Marinus van der Lubbe herschreven; maar ook voor zijn pionierswerk in de kunstwereld van bijvoorbeeld Moldavië. Nu is hij alweer jaren Europees zwervende, zelfredzaam en ongeregistreerd. Het geeft hem de vrijheid de zaken eens goed te observeren en zich er niet al teveel verantwoordelijk voor te voelen (denkt hij). ----------------------- An evening with artist Ronnie Sluik

Dear Khachapuri Kino Club lovers, our very special guest is RONNIE SLUIK. I remember seeing his film in the mid-90’s on a Dutch volunteer in Balkan wars. Such different approach from what we were bombarded with by mass-media! Further I remember the monument he made for Marinus van der Lubbe (Leiden Berlin & Leipzig, 1993) 60 years after the burning of the Reichstag. This is how he describes his work: Ronnie is a storyteller. He uses short and simple video’s, what he prefers to call acts. Among more he will present acts made during a stay in a mountain hut in Saksumdal (Norway, 2017) and a hunting cabin in Hermsdorf (Duitsland, 2019). Both works are obvious war stories, twisting reality or looking at it with a distorting and sometimes humorous eye. The artist is a DIY man; he executes all tasks, before and behind the camera. He has low confidence in the new, being more a collector of unfinished businesses. He holds working with what is available in high esteem. In the Netherlands he rose to fame in the 90’s as part of duo-artist Sluik /Kurpershoek, among other things for elaborating on the Marinus van der Lubbe history. Also got noticed his pioneering participation in Moldavian art world. For many years now he is roaming Europe, self-reliant and unregistered. That conveys the freedom to observe the world and not to feel too much the responsability for it (he thinks).

bottom of page